lih.co.il
Linux In Hebrew - לינוקס בעברית
דף הבית

התקנת אובונטו

זמן קריאה: 9 דקות.

הכנות

מה צריך

גיבוי קבצים

ראשית נמצא אחסון בו נשתמש לגיבוי הקבצים שלכם. אם אתם לגמרי בטוחים שאין באחסון הפנימי של המחשב שלכם קבצים לגבות, אתם יכולים לדלג לחלק הבא.

לצורך הדגמה נשתמש בשירות לאחסון בענן “” כי הוא זמין בחינם לכל חשבון . אם אתם צריכים יותר מ-15 גיגה-בייטים כפי שמקבלים מגוגל דרייב בחינם, אני ממליץ שתשיגו דיסק קשיח גדול יותר בעזרתו תגבו את הקבצים.

אתם כנראה תרצו לגבות תמונות, מסמכים וכדומה. גשו לדף הבית של גודל דרייב, התחברו לחשבון הגוגל שלכם (אם אינכם מחוברים) או צרו חשבון חדש (וזכרו את כתובת הדוא"ל והסיסמה לאחר כך). חפשו בעזרת סייר הקבצים בווינדוס את הקבצים שאתם רוצים לגבות וגררו אותם לעמוד של גוגל דרייב; יקח להם מעט זמן לעלות לענן. כשתסיימו רעננו את גוגל דרייב, וודאו שכל הקבצים שם והמשיכו לחלק הבא.

הכנת הדיסק-און-קי

הורדת אובונטו

את תוכנת ההתקנה של אובונטו נוריד בחינם מהאתר הרשמי של אובונטו; היכנסו אליו ולחצו על כפתור ההורדה הירוק “” (ראו בתמונה, לחצו עליה כדי להגדיל), וההורדה תתחיל.

תוכנת ההתקנה היא גדולה ולכן עשוי לעבור זמן רב עד שההורדה תסתיים. בינתיים עברו לחלק הבא.

הורדת רופוס

נבצע הורדה נוספת במקביל. כפי שאמרנו בעמוד “הרעיון מאחורי התקנת מערכת הפעלה”, את תוכנת ההתקנה נצטרך לפתוח ישירות מהדיסק-און-קי ולא מווינדוס. כדי שפעולה זו תעבוד, הדיסק-און-קי יצטרך כל מני שינויים ותוספות טכניים לצד תוכנת ההתקנה, ולהקלתנו עותק תוכנת ההתקנה יורד בתור קובץ מסוג “תמונת דיסק אופטי” שמוכן עם כל השינויים האלו, ואת הקובץ אפשר פשוט “להלביש” על הדיסק בפעולה אחת עם הכלי הנכון.

נשתמש בכלי פופולרי בשם “” כדי לבצע את הפעולה הזו. את הכלי נוריד מהאתר הרשמי של רופוס; היכנסו אליו, גלגלו קצת למטה ולחצו על כפתור ההורדה “rufus-4.5.exe”, וההורדה תתחיל.

אם ההורדות של אובונטו ורופוס הסתיימו, המשיכו לחלק הבא.

שימוש ברופוס

  1. חברו את הדיסק-און-קי למחשב.
  2. גשו למיקום בו הורדתם את רופוס ולחצו פעמיים על “rufus-4.5” כדי לפתוח את רופוס.
  3. אם אתם רוצים שממשק המשתמש של רופוס יהיה בעברית, לחצו על הכפתור בצורת כדור הארץ למטה ובחרו בעברית.
  4. לחצו על השדה “מכשיר” שנמצא למעלה ברופוס ובחרו בדיסק-און-קי שלכם.
  5. השאירו לרגע את העכבר על השדה “מכשיר” ויופיע השם המלא של הדיסק-און-קי במלבן לבן (ייתכן והוא זהה למה שמופיע בשדה). אנו נצטרך את השם הזה אחר כך, ולכן רשמו אותו על נייר.
  6. ליד השדה “בחירת האתחול” לחצו על הכפתור “בחירה”. דרך תפריט הקבצים שמופיע גשו לתוכנת ההתקנה של אובונטו (קובץ בשם “ubuntu-24.04-desktop-amd64”) ובחרו בה.
  7. בשדה “מערכת היעד” בחרו ב"BIOS או UEFI". כל שאר השדות לא רלוונטיות אלינו ולכן פשוט נתעלם מהן.
  8. לחצו על הכפתור “התחלה” כדי לגרום לרופוס להלביש את את תוכנת ההתקנה על הדיסק-און-קי.
  9. אם מופיעה הודעה שכל המידע על הדיסק-און-קי יימחק, פשוט לחצו על הכפתור “המשך”. הדיסק-און-קי שלנו ריק מקבצים ולכן זה בסדר שנמשיך.
  10. רופוס יסיים תוך כמה דקות כאשר מד ההתקדמות הירוק יתמלא. לאחר מכן לחצו על הכפתור “סגור” והמשיכו לחלק הבא.

התקנה

הרצת תוכנת ההתקנה בדיסק-און-קי מווינדוס

השאירו את הדיסק-און-קי מחובר למחשב לאורך כל ההתקנה, וחברו אותו עכשיו במידה והוא מנותק. עוד רגע נסגור את ווינדוס, וכדי להמשיך לעקוב אחרי המדריך, העבירו אותו למכשיר אחר (כמו טלפון).

לחצו והחזיקו במקש “Shift” ולחצו תוך כדי על הכפתור “” בתפריט הבית של ווינדוס:

פעולה זו תגרום למחשב להיכבות ולהידלק מחדש, ולתפריט כחול מיוחד של ווינדוס להופיע. בחרו באפשרות “להשתמש במכשיר” (הסימן של הדיסק-און-קי והדיסק האופטי):

מהאפשרויות החדשות, בחרו בשם של הדיסק-און-קי אשר רשמנו על נייר מקודם:

בדיקת אובונטו

תוך כמה שניות יופיע תפריט חדש עם רקע שחור וטקסט לבן כמו בתמונה:

לחצו על האפשרות הראשונה “” בעזרת לחיצה על המקש “Enter”. לאחר דקה או שתיים תוכנת ההתקנה של אובונטו תתחיל לטעון כמו בתמונה:

אם חלון ההתקנה של אובונטו לא נפתח כבר יותר מחמש דקות, כבו והדליקו את המחשב, חזרו על החלק הקודם, אך במקום לבחור באפשרות “Try or Install Ubuntu” לחצו פעם אחת על מקש החץ שפונה למטה ובחרו באפשרות “” על ידי לחיצה על המקש “Enter”, כמו בתמונה:

לפני שבאמת נעשה משהו אל-חזור, קודם כל נבדוק האם אובונטו עובד כמו שצריך על המחשב שלכם. נתחיל בהתקנה על מנת להתחבר לאינטרנט:

תוכנת ההתקנה מדגימה את שולחן העבודה של אובונטו כפי שאפשר לראות מסביב לחלון ההתקנה. לחצו על המקש “Super” (הנקרא גם “מקש הווינדוס”, או המקש “Command” במקלדות של אפל), מה שיפתח רשימת אפליקציות בצד שמאל (אל דאגה, בעמוד הבא נלמד על השימוש בשולחן העבודה מההתחלה ולא נדלג על דבר). לחצו על האייקון של הדפדפן “” (הסימן שנראה כמו שועל כתום עוטף כדור כחול). כשהוא יפתח, צרו כרטיסייה חדשה, היכנסו ליוטיוב, חפשו שיר שאתם אוהבים ונגנו אותו, כמו בסרטון המצורף:

אם הכל עובד כצפוי, סגרו את פיירפוקס ועברו לחלק הבא.

אך אם יש בעיות, משמע שהתוצאה הסופית תעבוד בבעייתיות על המחשב שלכם, ותאלצו להשיג תמיכה כדי להמשיך. בינתיים, כדי להפסיק את ההתקנה ולחזור לווינדוס, לחצו על הכפתור עם שלושת האייקונים בפינה הימנית למעלה, ולאחר מכן על כפתור ההפעלה בתפריט שמופיע, ואז על הכפתור “…”, בדומה לתמונות:

נתקו את הדיסק-און-קי לאחר שהמחשב נכבה, והדליקו מחדש כדי לחזור למערכת ההפעלה הקודמת.

הגדרות

בחלק זה תוכנת ההתקנה של אובונטו תשאל אותנו כל מני שאלות לקראת ההתקנה עצמה. כלומר, האחסון במחשב עוד לא השתנה, ולכן בכל נקודה עד לחלק הבא ניתן לכבות ולהדליק את המחשב כדי לחזור למערכת ההפעלה הקודמת.

אל-חזור

המסך האחרון בחלון ההתקנה מציג בפנינו את הפרטים הטכניים לגבי מה ישתנה באחסון המחשב; הכל ימחק ועל האחסון הנקי יותקן אובונטו. כלומר, לחיצה על הכפתור “Install” תתחיל את תהליך ההתקנה שממנה לא נוכל לחזור לווינדוס. אם כל הקבצים החשובים באחסון מגובים נלחץ על הכפתור, וההתקנה תתחיל ותתמשך לכמה דקות:

אם פתאום מופיע טקסט לבן על רקע שחר (כמו בצילום המסך), זה בסדר; זהו פלט ה של תוכנת ההתקנה, ואפשר להסתיר אותו עם לחיצה על הכפתור בפינה הימנית למטה.

אם המחשב נכבה בטעות ולכן ההתקנה נעצרה באמצע וכצפוי ווינדוס לא עובד יותר, אין צורך לדאוג: חפשו באינטרנט איך לגשת ל-“” של המחשב שלכם (לרוב להדליק את המחשב וללחוץ על מקש מסוים כמה פעמים מהר), בחרו בדיסק-און-קי, וחזרו על שלבי ההתקנה מהחלק “לנסות את אובונטו”.

עם סיום ההתקנה יופיע הכפתור הירוק “” עליו נלחץ:

תוך כמה שניות יופיע הכיתוב “”, אשר מבקש מאיתנו לנתק את הדיסק-און-קי ואז ללחוץ אל המקש “Enter”:

תוך דקה או שתיים יופיע מסך הפתיחה של אובונטו אשר הותקן על המחשב שלכם בהצלחה; כל הכבוד!

כניסה לאובונטו

כל פעם שנדליק את המחשב נראה לאחר כמה שניות של טעינה את מסך הכניסה שבתמונה. נקיש על המקלדת , או , או שנלחץ עם העכבר על שם המשתמש:

נקליד את סיסמת המשתמש, ונלחץ אנטר:

קבלת פנים

כאשר נפתח את אובונטו לראשונה יוצגו מספר חלונות לקבלת פנינו. נלחץ על “”:

המסך הנוכחי מציע לנו לשדרג ל-“”, שהוא מוצר די חסר תועלת למשתמש הממוצע, ולכן נבחר באפשרות “” ואז נלחץ על “Next”:

המסך הזה שואל אותנו אם נרצה לשלוח מידע טכני על המערכת שלנו למפתחים של אובונטו ובכך לעזור להם בפיתוח מערכת ההפעלה. עבור חלק מהמשתמשים טלמטריה מסוג זה היא בעיית פרטיות, ולכן נבחר באפשרות “” ואז נלחץ על “Next”:

הגענו למסך האחרון של קבלת הפנים. נלחץ על “”:

ברוכים הבאים לגנום:

עכשיו סיימנו לגמרי עם ההתקנה! אתם מוזמנים להמשיך לעמוד הבא, “היכרות עם שולחן העבודה גנום”.