היכרות עם סביבת שולחן העבודה גנום
זמן קריאה: 3 דקות.הקדמה
כדי לעקוב אחרי עמוד זה צריך:
- מחשב עליו מותקן אובונטו.
- להבין מהי סביבת שולחן עבודה.
בין מחשב למחשב דברים עשויים להראות אחרת (לדוגמה, בין נייח לנייד), ולכן בפעמים אחדות אצרף תמונות מקבילות ממחשבים שונים.
עכשיו הזמן להיכרות זריזה עם “”:
תפריט המערכת
נתחיל בפס העליון, בו תמצאו כל מני הגדרות מערכת, את השעה, לוח שנה ועוד כמה דברים. בצד הימני של הפס העליון (כלומר, בפינה הימנית העליונה של המסך) נמצא כפתור המורכב משלושה סמלים:
אם נלחץ על הכפתור תפתח “”:
תפריט המערכת היא שימושיות ביותר. הסמלים על הכפתורים אמורים להסביר מהם תפקידיהם, אך אם אינכם בטוחים, להלן רשימה המפרטת מה כל כפתור עושה:
- בצד ימין תת-תפריט ממנה ניתן , , ו מהמחשב, ובצד שמאל כפתור נעילה מהירה
- הגדרות המערכת (נעמיק בהן אחר כך)
- צילום מסך
- אחוז הסוללה שנותרה
- עוצמת הסאונד
- בהירות המסך
- הגדרות רשת
- הגדרות Bluetooth
- מצב שימוש אנרגיה
- אור לילה (מרגיע את צבעי המסך)
- ערכת נושא כהה/בהירה
- תאורת מקלדת
- מצב טיסה
לוח שנה
במרכז הפס העליון נמצא התאריך והשעה, שאם נלחץ עליהם יפתח לוח שנה:
את לוח השנה ואפליקציות נוספות בגנום ניתן לסנכרן עם חשבונות גוגל ומייקרוסופט, ונלמד לעשות זאת בעמוד “חשבונות מקוונים באובונטו”.
פתיחת יישומונים
יישומונים ניתן לפתוח באופן מהיר בעזרת הפס השמאלי של שולחן העבודה, שנקרא “רציף ”. נסו לפתות הדפדפן Firefox (הסמל הראשון מלמעלה):
סגרו את Firefox לבינתיים. את היישומונים ברציף אפשר לשנות להעדפותיכם (נתנסה בזה מאוחר יותר). לאובונטו הרבה יותר יישומונים ממה שגלוי ברציף, וכדי לראות את כולן נלחץ על הכפתור בפינה השמאלית התחתונה ששמו “Show Apps”, ונראה את המסך להלן:
ניתן לנוע בין היישומונים בעזרת גלגלת העבר, מקשי החצים במקלדת, ולחיצה על החץ בצד ימין או שמאל כדי לעבור עמוד. כדי למצוא יישומון אפשר להקליד את שמה, לדוגמה, הקלידו “Text Editor”, לחצו אנטר, וכך יפתח עורך הטקסט:
כדי לגרור חלון למיקום אחר במסך יש להחזיק עם הלחצן השמאלי בשורת הכותרת שלו (הפס העליון) איפה שאין כפתור, ולהזיז את העכבר. כדי למתוח או לכווץ חלון, יש לגרור את אחת הפינות או הדפנות שלו. אם גוררים את החלון לצד המסך ומשחררים אותו שם, החלון יתפוס את חצי המסך התואם. אם גוררים את החלון לחלקו העליון של המסך ומשחררים אותו שם, החלון יתפוס את המסך כולו:
השאירו את עורך הטקסט פתוח ועברו לחלק הבא.
ניהול סביבות עבודה
לגנום היכולת החזקה מאוד לנהל כמה “סביבות עבודה” בו-זמנית. פתחו שנית את מסך האפליקציות והפעם חפשו “”, לחצו אנטר, וכך יפתח מחשבון:
נגיד ורצינו לבודד בין המחשבון ועורך הטקסט כדי להתרכז ולעבוד על כל אחד בנפרד. נלחץ על הכפתור השמאלי-למעלה של המסך, ויפתח בפנינו מסך ה-“פעילויות”:
מסך הפעילויות מקל עלינו למצוא את החלון עליו אנחנו עובדים, והוא גם נותן לנו ליצור סביבות עבודה חדשות. גררו את המחשבון לצד הימני של המסך כדי להעבירו לסביבת עבודה חדשה, ונווטו בין סביבות העבודה בעזרת לחיצה על המלבנים למעלה:
אפשר לנווט בין סביבות העבודה גם אם מניחים את העכבר על כפתור הפעילויות בפינה השמאלית-למעלה, ומגלגלים את גלגלת העכבר:
וגם אם מגלגלים את גלגלת העכבר במסך הפעילויות עצמו, ואז לוחצים על סביבת העבודה הרצויה:
כדי להחזיר את המחשבון בחזרה לסביבת העבודה המקורית, חזרו למסך הפעילויות, וגררו את המחשבון בחזרה מסביבת העבודה שלו:
מה עכשיו?
כעת סיימנו עם בסיס השימוש בסביבת שולחן העבודה גנום, ומכאן נוכל ללמוד בנוחות איך להשתמש בשאר החלקים של גנום ואבונטו. בעמוד הבא, “הגדרות חשובות באובונטו”, נתאים את אובונטו לצרכינו (לדוגמה, נפעיל פריסת מקלדת בעברית).