lih.co.il
Linux In Hebrew - לינוקס בעברית
דף הבית

מה זו תוכנה חופשית?

זמן קריאה: 2 דקות.

קצת היסטוריה

בתחילת שנות השבעים התרחשה התפתחות משמעותית בתעשיית התוכנה, ומחירי תוכנות החלו לגדול דרמטית. חברות לפיתוח תוכנה החלו להשתמש באמצעיים טכניים ומשפטיים כדי למנוע מהמשתמשים ללמוד על המוצר שלהן ולשנות אותו, כך שיהיו תלויים בחברה המפתחת ולא יוכלו ליצור תוכנה נגזרת משלהם.

בשנת 1983 הכריז (שאז היה ידוע כאחד מהיוצרים המקוריים של תוכנה פופולרית בשם “”) על הקמת “” שמטרתו לפתח מערכת הפעלה שלמה וחופשית; מערכת ההפעלה “” (שמבטאים כמו בעל החיים). מהלך זה נבע מהתסכול מהמצב הקנייני אליו עולם התוכנה הגיע. פיתוח מערכת ההפעלה החל בשנת 1984, ושנה לאחר מכן הוקם הארגון “” במטרה לתמוך בתנועת התוכנה החופשית.

הגדרה

סטולמן הגדיר “תוכנה חופשית” כתוכנה שמעניקה למשתמש את ארבע החירויות הבאות:

  1. החופש להשתמש בתוכנה לכל מטרה.
  2. החופש ללמוד איך התוכנה עובדת, ולשנות אותה לפי צרכי המשתמש.
  3. החופש להפיץ עותקים של התוכנה.
  4. החופש להפיץ עותקים של התוכנה שנעשה בהם שינוי, וכך לשתף עם משתמשים אחרים שיפורים.

כלומר, בתוכנות חופשיות מותר להשתמש באיזה אופן שרוצים (ללא תנאים נוספים כמו תשלום חודשי), הן מפותחות לרוב על ידי קהילת המשתמשים בשביל המשתמשים ובמטרה ליצור כלים שימושיים ואיכותיים (במקום לייצר רווחים בלבד), מותר להשיג אותן באיזו דרך שאתם מעדיפים (לא רק מהחברה המפתחת בתשלום כספי), ואפשר לדעת בדיוק איך הן עובדות כי הקוד שלהן פתוח (לא כמו תוכנות סגורות שכוונותיהן חבויות ועלולות לפעול נגד המשתמש בדרכים ממכרות, מניפולטיביות, או אפילו מרגלות וזדוניות).

דוגמאות לתוכנות חופשית הן לינוקס, קי-די-אי פלזמה, ליברהאופיס, ועוד תוכנות רבות שנדבר עליהן בהמשך. דוגמאות לתוכנות קנייניות הן מערכת ההפעלה , הדפדפן , העורך הגרפי , ועוד תוכנות שלכולן נמצא חלופות חופשיות מצוינות.

קוֹפִּילֶפְט

תוכנה חופשית מעניקה את ארבעת החירויות, אבל צריך גם להגן על חופש התוכנה בעצמו; צריך לוודא שהתוכנה תישאר חופשית לכולם. לכן, סטולמן גם פיתח את הטכניקה המשפטית “”; תוסף לרישיונות תוכנה שלא מאפשר לשתף אותה מבלי להעביר הלאה את ארבע החירויות, גם אם מדובר בעותק שנעשה בו שינוי. כך התוכנה נשארת חופשית ואי אפשר להפיץ אותה כתוכנה קניינית.

איך זה מתחבר לנושא?

בעמוד הבא, “מה זה לינוקס, ומה זה גנו/לינוקס?”, נתחיל לחבר את כל זה לנושא העיקרי שנלמד באתר.