lih.co.il
Linux In Hebrew - לינוקס בעברית
דף הבית

גיימינג

זמן קריאה: 4 דקות.

הקדמה

הבעיה

כמו שיש משחקי מחשב שפותחו לקונסולות (נגיד, ) ולא מערכת ההפעלה (למשל, המשחק The Last of Us המקורי), רבים מהמשחקים שפותחו לווינדוס לא פותחו לגנו/לינוקס. הסיבה לכך היא נתח השוק של גנו/לינוקס, אשר קטן מדי לשיקוליהן של החברות המפתחות.

הפתרון: Wine ו-Proton

בשנת 1993 תוכנה חופשית בשם Wine יצאה לאור. Wine היא “שכבת התאמה” בין תוכנות ווינדוס למערכת ההפעלה גנו/לינוקס, כלומר, בעזרתה ניתן להריץ תוכנות ווינדוס במערכת גנו/לינוקס. אך, שכבת התאמה שכזו צריכה להתאים בין המון חלקים, ולמרות שעם השנים השקיעו מפתחי Wine הנדיבים כמות בלתי נתפסת של עבודה, התוכנה עדיין לא מספיקה כדי להריץ משחקי ווינדוס עם ביצועים משתווים, אם בכלל לפתוח את המשחק.

שניים וחצי עשורים לאחר מכן, Valve, היוצרים של סדרות המשחקים Portal, Half-Life ו-Counter Strike, וגם החנות הדיגיטלית Steam, פרסמו בשנת 2018 את Proton: שכבת התאמה מבוססת Wine ששודרגה במיוחד להרצת משחקי מחשב.

כיום, יש לנו גרסאות מתקדמות של Proton, Wine ושילוביהן מאת הקהילה, ובזכותם את רוב משחקי המחשב אפשר להריץ בגנו/לינוקס עם ביצועים כמעט זהים לשל ווינדוס.

בנוסף, יותר ויותר משחקים מלכתחילה יוצאים עם גרסה לגנו/לינוקס: Minecraft, Dota 2, Terraria, War Thunder, Stardew Valley, המשחקים של Valve בעצמם, ועוד רבים. כלומר, המשחקים האלו בכלל לא דורשים התעסקות עם שכבת התאמה, וירוצו כמו תוכנה רגילה לגנו/לינוקס.

מגבלות

בכל זאת, עדיין לא הכל עובד. רוב המשחקים שמשתמשים בכלים נגד רמאות ב-“רמת הליבה” (כמו “Easy Anti-Cheat”, “BattlEye”, ו-“Riot Vanguard”) לא יעבדו בכלל (ביניהם המשחקים Fortnite, PUBG, Call of Duty, לאחרונה גם GTA Online, ועוד). גם משחקים שפותחו עם הטמעה עמוקה לווינדוס צפויים לעבוד בקושי (ביניהם משחקי המרוצים Forza).

איך יודעים מה עובד: ProtonDB

כל זה וודאי נשמע מורכב אם כל מה שאתם רוצים זה פשוט לשחק משחק בגנו/לינוקס. למזלנו, יש דרך נוחה לבדוק ישירות איזה משחק עובד ואיזה לא, מבלי לחשב זאת בעצמנו טרם ההתקנה ולבזבז את זמננו עם ניסוי וטעיה.

ProtonDB הוא מאגר מידע שימושי ביותר לגיימינג בגנו/לינוקס. הגולשים בו מדווחים כמה טוב משחקי המחשב ב-Steam עובדים עם Proton. לפני שקונים ומתקינים משחק, נוודא ב-ProtonDB שהוא יעבוד לנו, ונבדוק האם נצטרך להגדיר משהו לאחר ההתקנה כדי לשפר את ביצועיו.

לצורך הדגמה נתקין את המשחק החינמי “Fallout Shelter”, ולכן נסתכל על מצבו ב-ProtonDB:

הדרגה “” אומר שהמשחק עובד מושלם, אולי עם שינויים לאחר ההתקנה.

להלן הדרגות השונות של משחקים ב-ProtonDB:

הכנת Steam למשחקים שאינם לגנו/לינוקס

כברירת מחדל, Steam לא ייתן לנו להתקין משחקים שלא מופיעים עם דרגת Native ב-ProtonDB. בחלק זה נגיד ל-Steam “תשתמש ב-Proton, אנחנו רוצים לשחק משחקי ווינדוס”.

ראשית התקינו את Steam על המחשב שלכם. ראו את העמוד “התקנת אפליקציות באובונטו” לעוד מידע. המראה ואופן השימוש ב-Steam זהים כמעט לגמרי בגנו/לינוקס וווינדוס. Steam מעדכן את עצמו כשהוא נפתח:

ובפעם הראשונה תצטרכו להתחבר לחשבון ה-Steam שלכם:

לאחר שהתחברתם, גשו לדף החנות של Fallout Shelter, ולחצו על “”:

גשו למשחק אשר עתה הוסף לספרייה שלכם. שימו לב שעל כפתור ההתקנה לא ניתן ללחוץ, ולצידו כתוב “”:

זה צפוי, כי ב-ProtonDB ראינו שהמשחק בדרגת “Gold” ולא בדרגת “Native” (אין לו גרסה לגנו/לינוקס), ועדיין לא אמרנו ל-Steam להשתמש בשכבת ההתאמה Proton כדי להתגבר על זה. לחצו על הלוגו של Steam בפינה השמאלית-למעלה כדי לפתוח את התפריט שבתמונה, ובחרו באפשרות בשם “”:

כעת אנו נמצאים בממשק ההגדרות של Steam. לחצו על “” ברשימה:

כעת אנו נמצאים בהגדרות שכבת ההתאמה. הפעילו את האפשרות השנייה (“Enable Steam Play for all other titles”):

Steam מבקש להפעיל מחדש את עצמו, לחצו על “” כדי לתת לו:

לאחר כמה שניות Steam ייפתח מחדש. גשו שנית ל-Fallout Shelter בספרייה ותראו שעכשיו אפשר ללחוץ על כפתור ההתקנה (“”); לחצו עליו:

Steam שואל היכן להתקין את המשחק. לחצו על “Install” אלא אם כן אתם רוצים להתקין במיקום אחר:

לחצו על “” כדי לאשר את רישיון השימוש למשתמש קצה:

עכשיו שהמשחק יורד, לחצו על פס ההתקנה שלמטה כדי לצפות במסך ההורדות. אפשר כאן לראות שבנוסף למשחק כמה דברים נוספים יורדים, ביניהם תוכנת שכבת ההתאמה Proton עצמה:

לאחר שהמשחק הותקן, תוכלו ללחוץ על הכפתור “”:

וזהו! המשחק אמור לעבוד לכם. התהליך הזה הוא חד פעמי; אין יותר צורך להתעסק בהגדרות של Steam. בנוסף, למדתם לבדוק את מצבם של משחקים בגנו/לינוקס בעזרת ProtonDB. מכאן אתם יכולים להמשיך להתקין משחקים לווינדוס בקלות.